Bakt Falafel med Mintyoghurt, Salsa og Cashewdressing

 

Falafel - vegetarianernes Junk-food nr 1. Men dette kan være Junk-food med klasse og smak, bare man lager den fra bunnen av, har friske råvarer og hjemmelagete dressinger. Falafel er som du ser på bildet (disse er ubakt) som en liten kjøttkake, bare laget på kikerter. Normalt frityrstekes de, men det er absolutt helt unødvendig å utsette seg for (både det å steke dem OG spise dem!). De blir kjempegode når de bakes i ovnen også. Og de er supre å fryse ned. Ofte spises de med tahini dressing og salat i pitabrød. Men denne gangen prøvde jeg en ny oppskrift, der de serveres i kålblader med mintdressing og cashewdressing, og til slutt en dæsj salsa. Lett, friskt og herlig smak!

 

 

Mintyoghurt - laget med soyayoghurt naturell.

[[{"fid":"98","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":400,"width":716,"class":"media-element file-default"}}]]

Cashewdressing

 

Bakt Falafel med Mintyoghurt, Salsa og Cashewdressing

 

4-6 pers (ca 24 falafel)

200 gr pistasjnøtter

4,8 dl kokte kikerter

2 hvitløkfedd

1/2 løk

en håndfull mynteblader

en håndfull persille

en håndfull koriander

1 ts cumin

3 ss olivenolje

1 ss havremel eller bokhvetemel

1 ts bakepulver

litt salt

 

Ha kikerter, nøtter og urter i food processor og bland godt. Du må stoppe og skrape ned langs siden av food processoren til det er godt blandet. Tilsett resten av ingrediensene og bland igjen. Deigen skal lett komme sammen. Trill til små baller eller som små kjøttkaker og legg på stekebrett dekket med bakepapir. Stek i ovnen på 200 grader i ca 15 min.

Har du ikke alle urtene som står i oppskriften går det fint å utelate en av dem, og du kan fint prøve ut andre urter enn de som står i oppskriften også. Om du ikke har frisk mynte kan du feks tilsette litt tørket mynte isteden.

 

 

Mint - Yoghurt

2,4 dl soyayoghurt naturell

en håndfull mintblader, småhakket

1 lime, juice og skall

 

Miks alt i en bolle og sett i kjøleskap min. 30 min for mintsmaken til å sette seg.

 

 

Cashew-Dressing

6 ss cashewsmør - kjøp i helsekost eller lag enkelt selv

6 ss druekjerneolje

3 ss sitronjuice

litt salt

 

Miks alt sammen i en liten bolle og sett tilside.

 

 

Salsa

3 tomater, i små biter

1/2 rød chili, småhakket

1 hvitløkfedd, småhakket

3 ss extra virgin olivenolje

frisk oregano (eller tørket)

salt & pepper

 

Bland alt sammen og smak til. Sett tilside 30 min for mer intens smak - eller server med en gang.

 

Til serveringen av falafel trenger du:

Kålhode

Rød Romano Salat

Evt mungbønnespirer

falafel

mintyoghurt

cashewdressing

salsa

friske urter

pistasjnøtter

rosiner

 

Hvordan sette dem sammen:

Plasser et kålhodeblad i den ene hånden din, legg i et salatblad og tilsett 2-3 falafel, en spiseskje cashewdressing, mintyoughurt og salsa, og dryss tilslutt over noen friske urter, nøtter og rosiner (om du ikke har de tre siste ingrediensene så smaker de nydelig uten også). Brett kålbladet sammen og nyt! Og det er slik at om du utelukker cashewdressingen eller salsaen så smaker det kjempegodt likevel.

 

 

[[{"fid":"95","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":400,"width":716,"class":"media-element file-default"}}]]

 

Ikke så enkelt å ta "fine" bilder av dette, men slik ser det altså ut. Det ligger en falafel gjemt godt under salsaen, cashewdressing og mintyoghurt. Jeg la en falafel ved siden av så dere kunne se hvordan de ser ut ferdig bakt. Jeg hadde også mungbønnespirer i kjøleskapet så jeg drysset en liten neve i kålbladet også. Dette er mat med skikkelig "Junk-Food-Feeling", spises med hendene, med rennende dressing nedover fingrene etterhvert, slik det skal være ;=)....Yum!!

 

[[{"fid":"96","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":400,"width":716,"class":"media-element file-default"}}]]

 

Saftig, deilig Falafel :)