Feilmelding

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/simpltek/public_html/includes/file.phar.inc).

Grønnkål, Eple & Fennikel Salat

 

Wow! Jeg får ikke nok av disse fargene på dette bildet!! Jeg kan nesten ikke tro at dette er spiselig.

 

Jeg har en venn som har dyrket denne kålen nå i sommer. Han fikk låne et jorde, som også hadde en liten hytte ved siden av seg, og der har han bodd siden i vår. Dyrket og grodd. Lukt og passet på å holde unna insekter. Under de enkleste kår, i en liten uisolert hytte, uten vann og strøm. Jeg er sånn at jeg blir nesten litt misunnelig, på enkeltheten. Tanken på å ikke ha en masse ting rundt, ikke ha en masse planer, eller muligheter, ikke ha så mange valg, det gjør at tankene roer seg. Og man åpner seg opp for øyeblikket. Og plutselig når man trer inn i det - så er man lykkelig. Man føler seg hel. Tilfreds. I all enkelhet. Det er ganske fascinerende synes jeg. Så enkelt dog så vanskelig ofte for oss mennesker nå tildags.

 

Jeg blir glad når jeg møter mennesker som velger litt andre verdier enn bare å følge det "normale".  Det er inspirerende. Og noen velger å gro grønnsaker uten bruk av sprøytemidler og annet grums, men på naturens egne premisser, tilsatt en god dose kjærlighet (og tålmodighet). Jeg tenker at det å dyrke er vel litt det samme som å ha kjæledyr - man passer på å gi riktig føde (god jord!), og gi vann ved behov, følge med og passe på etterhvert som de vokser, og får andre behov.
For meg er det bare helt fantastisk å få komme til et jorde, dra opp en liten kålrabi og litt kål, for deretter å gå hjem og tilberede det. Dette er mat tenker jeg da! Og sammenligner med de vasne grønnsakene vi får kjøpt i butikken. Dette er skikkelig mat - proppfull av næring, det er nesten så jeg kan høre den rope : "Jeg er levende"! Spis meg! (men tygg meg godt....kål har ganske solide fibre.....jeg kunne merke at kjeven min fikk seg en god treningsøkt...)

 

Så, jeg kunne jo nesten ikke vente da jeg kom hjem med disse varene, og lage noe ut av det. Det ble salat. Kålsalat, blandet med eple og fennikel. Både eple og fennikel er i sesong nå, så det blir flittig brukt her på kjøkkenet. Høsten er bare helt fantastisk når det gjelder mat. Alt er jo i sesong samtidig! Jeg blir nesten litt stressa, for det er så kort tid til å bruke av denne overfloden.
Som du ser på bildet er det flere forskjellige typer kål der. Det er den vanlige grønnkålen, som også er å få kjøpt i butikken nå. Og den rosa/lilla heter "Red Russian" mens den dype lilla heter "Baltisk Rød". Jeg har verken sett eller spist dem før idag. De har hver forskjellig smak - min favoritt ble "Red Russian".
 

 

 

Her har kålen fått blandet seg med eple og fennikel - og venter bare på å bli kledd opp av dressingen - før den er klar til å bli bydd fram :)

Grønnkål, Eple & Fennikel Salat

 

 

1 bunt grønnkål, eller blanding av kål om du har

1 medium eple

1 fennikel

1 dl fetaost

0,5-1 dl rosiner eller tørkete tranebær

0,3 dl ristede gresskarkjerner

 

 

Dressing:

0,6 dl olivenolje

2 ss sitronjuice

1 ts sitronskall, fra økologisk sitron

1 ss maple sirup

2 ss sennep

1/8 ts salt

nykvernet pepper

 

 

Instruksjoner:

 

*Ha alle dressing ingrediensene i et glass, sett på lokk og rist til alt er blandet godt sammen. Sett tilside.

 

*Vask kålen og la den renne av. Kutt fennikel og eple i så tynne skiver som mulig - ha epleskivene i en skål og skvis over litt frisk sitronjuice så de ikke blir brune. Kutt opp kålen.

 

*Ha salat, eple og fennikel i en bolle. Smuldre over fetaost. Dryss over rosiner/tranebær og ristede kjerner. Bland godt før du har over dressing og miks det hele lett sammen.

 

 

 

Jeg må bare legge inn enda et bilde av disse fantastiske fargene. Det er som om det er nærende bare å se på de.

 

Ps; jeg hadde ikke fetaost så den ser du ikke i salaten - men om jeg hadde hatt hadde den vært der for den er prikken over ien.