Bakt Søtpotet & Kikerter

 

Jeg har veldig vanskelig for å planlegge en dag i forveien hva jeg skal lage til middag neste dag, og siden jeg bor der jeg bor (i huttaheiti) med kun en Joker butikk i nærheten er det begrenset hva jeg PLUTSELIG kan lage, sånn når det faller meg inn... Det andre er at jeg kan lese kokebøker (som andre leser romaner....) og finne oppskrifter (mange!) jeg har lyst å prøve, og jeg tror fremdeles jeg er istand til å huske retten og hovedingrediensene til jeg rekker å få handlet. Vel...nei...det har ikke fungert så nå har jeg små lapper i lommeboken med tittel på retten og hovedingrediensene til denne (om jeg ikke har skrevet opp alle betyr det at de resterende er "basic", altså noe jeg alltid har hjemme..) Så da skulle jo det være enklere. Men fremdeles er det slik at de rettene jeg har skrevet på lappene er liksom ikke så tiltrekkende lenger, plutselig virker de ikke så spennende likevel, som om de er gått ut på dato, så sannheten er at jeg sjelden ser på dem.

 

Så om jeg ikke lager den retten jeg kommer over innen rimelig (kort) tid så dør den bort liksom....øyeblikket er borte. Kanskje kommer den tilbake eller kanskje vil den være glemt for alltid og vil aldri bli laget... Hva kaller man dette fenomenet? Ubestemmelighet? Leve i nuet? Mangel på disiplin? Flyt? Let go?  En god miks av alt??...For sikkerhets skyld har jeg nå mistet lommeboken. Ja jeg var inne i en butikk og handlet kjapt, skulle bare ha noen få ting (ehhh..) betalte og sa nei til pose ( 1 kr??!) med begge armene full av varer skulle jeg da lirke frem bilnøkkelen fra jakken, men lommeboken lå i samme lommen så den måtte bort først. Ja hvor havnet den da? Jo på taket på bilen (ahhh...) Ja du ser det for deg ikke sant? Jeg kjører selvfølgelig avgårde, med lommeboken på taket (den lå nok ikke der lenge, ikke med min kjøring ihvertfall..)...og kom hjem og kunne ikke huske hvor jeg hadde gjort av lommeboken....(OMG). Den som finner den vil bli veldig skuffet om håpet var penger, alle lappene som fins i den lommeboken er oppskrifter.... Stakkars. De vil nok ringe meg.....

 

Jeg har alltid søtpotet, brokkoli og løk i skapet og kokte kikerter i frysen. Så denne retten er standard her i huset - det vil si den blir laget ofte. Det er den som blir laget når jeg har lest så mange kokebøker og sett så mange retter jeg har lyst å prøve at jeg er helt svimmel og må bare lage noe enkelt....og den blir laget de dagene jeg er opptatt med andre ting og de dagene jeg bare er matlei, for dette smaker godt uansett. Og det gir meg den næringen jeg trenger.

 

Visste du at kikerter (jeg er stor fan) regulerer blodsukkeret vårt, de får deg til å føle deg mett lenger pga det høye fiberinnholdet, de senker kolestrol, de har en god del protein, de er rik på kalsium og magnesium, og inneholder også jern. Og de kan brukes til så mye! Feks hummus, snacks (ristet i ovnen), salater, gryter, burgere...and so on...men vær så snill, legg de i vann og kok de selv, ikke kjøp hermetisk, med mindre du må (men det må man aldri), smak og konsistens kan ikke sammenlignes, og jeg mistenker at innholdet beskrevet over er mer intakt også da.

 

Det som er viktig når du lager denne er at du salter nok og at du ikke sparer på olivenoljen. Dette er et godt balansert måltid, magen din vil takke deg :)

 

 

 

 

 

Bakt Søtpotet & Kikerter

 

1 pers

1 søtpotet, i terninger

1/2 brokkoli, i små buketter

1 sjalottløk (da tenker jeg på de litt store, evt 2-3 av de små eller vanlig løk)

2 dl kokte kikerter

en liten neve mandelflak

urter - basilikum, oregano, koriander, persille etc, hva du har for hånden, jo mer jo bedre, press sammen i håndflaten og klipp opp over formen rett før servering, bland

litt revet geitost (jeg bruker Balsfjord) eller pecorino

god kaldpresset olivenolje

havsalt

 

 

Instruksjoner:

 

*Før du begynner med grønnsakene sett på stekeovnen på 225 grader.

 

*Start med å kutte søtpoteten i terninger, ha den i en ildfast form og ha over litt olivenolje og bland godt. Sett i ovnen. Poteten trenger litt lenger tid enn de andre ingrediensene. Kutt opp brokkoli og løk.

 

*Etter ca 10 minutter i ovnen tar du ut formen og tilsetter brokkoli, kikerter og løk, litt mer olivenolje og en dæsj med havsalt, sett tilbake og stek videre. Poteten skal bli litt brunlig i kantene og brokkolien kan gjerne bli litt "svidd" i tuppene også (det er veldig godt). Ca 15- 20 min steketid etter du har blandet inn brokkoli, kikerter og løk. Kanskje trenger du lenger tid, eller mindre,alt ettersom hvor bakt du liker det, bare følg litt med underveis.

 

*Mandelflakene kan du enten tilsette direkte i den ildfaste formen ca 7-8 min før den er ferdig, eller du kan riste de kjapt i tørr panne på siden og tilsette de når retten er ferdig. Du har litt mer kontroll med det siste alternativet.

 

*Ta formen ut av ovnen og tilsett mandler og urter og en god dæsj med havsalt. Her brukes det ikke noe annet krydder så vær litt raus med saltet for å bringe frem smak, ellers blir det flatt. Ha over i en bolle og tilsett rikelig med god olivenolje og strø over revet geitost. Så enkelt og så godt!

 

PS! Prøv å bake rosenkål sammen med de andre grønnsakene - det er kjempegodt! Rosenkålen må deles i to. Den kan også deles i to, blandes med litt olivenolje og stekes i stekepanne med den flate delen ned inntil den er gylden, snu og stek videre, strø over med salt og bland sammen med det andre. Rosenkål stekt på denne måten og som deretter får et dryss med raspet pecorino er også verdt å prøve ;)

 

 

 

Her er en link fra Nrk Livsstil om du vil vite mer om kikerter og hvorfor du bør spise dem ;=)

http://www.nrk.no/livsstil/derfor-bor-du-spise-kikerter-1.4863576

 

God middag!!