Mindful Eating

Hva er Mindful Eating?

 

Mindful Eating handler om å bringe inn oppmerksomhet rundt vårt forhold til mat. Det handler om å bruke mat som et verktøy til å bli mer bevisst på egne følelser og tanker. Det handler om å bruke mat som et verktøy til meditasjon. Meditasjon betyr enkelt tilstedeværelse - ikke noe mystisk eller noe man kun oppnår ved å sitte med bena i kors. Man kan være tilstede hvor som helst og når som helst - og vi kan bruke mat og vårt forhold til mat til å bli mer bevisste, mer tilstede i egen kropp.

Når vi er i vår naturlige essens eller tilstand er vi 100% tilstede her og nå. Åpne og mottagelige - uredde og spontane.

Men siden de fleste av oss har driftet vekk fra denne tilstanden - i tidlige barneår - har vi glemt hvordan det er. Vi har sår hvor vi ikke har blitt sett og følt - ikke elsket for den vi er - og derfra har vi begynt å fungere utifra et sted fylt av mistillit og frykt, sakte men sikkert har vi bygget opp en massiv beskyttelse. For ikke å føle smerten ved å bli separert fra ens naturlige essens. For ikke å bli såret igjen.

For å komme tilbake må vi jobbe oss gjennom denne beskyttelsen - se mekanismene og våge å åpne opp igjen til tross for frykten. Meditasjon er et unikt og naturlig verktøy til det - til å bli mer tilstede. Og det finnes utallige teknikker å velge mellom - mat kan være et av dem. Maten er en stor del av livet vårt - vi spiser opptil flere måltider for dagen - det er en ypperlig mulighet til å bli mer oppmerksom.

 

For hva er egentlig våre reelle behov?

 

Er vi virkelig sultne eller spiser vi for å fylle et tomrom som ikke har noe med vår fysiske kropp å gjøre - men heller hjertet vårt, sjelen vår. Mangel på kjærlighet og omsorg kanskje? Sinne og uro? Selv ved følelse av glede og engasjement kan man velge å spise fordi man ikke føler man kan “holde” følelsene i seg selv.

Ofte er det slik at man ikke vet hva man skal gjøre med det man føler - at ok, da spiser jeg litt så kanskje det forsvinner.

 

Eller om jeg er i selskap og føler uro - jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med denne uroen, så jeg spiser, selv om jeg kan kjenne at jeg ikke er sulten. Men jeg har ihvertfall noe å gjøre - og da føler jeg ikke uroen like sterkt.

 

Det er så mange mekanismer. Og hovedsaken er kanskje at vi ikke vet eller tror at vi kan håndtere alle disse følelsene som dukker opp - i tide og utide. Fordi vi en gang la lokk på dem og “sluttet” å føle. Vi tror ikke vi kan klare å bære de i oss – romme de. Men vi kan - og meditasjon hjelper en nettopp til å tillate alle følelser - være i dem, føle tillit igjen til at jo, det er ok, Jeg er istand til å romme alle følelser og tanker. Jeg kan slappe av.....og jeg er istand til å ivareta meg selv og mine behov.......

 

Buy Mindful Eating e-course

Buy Mindful Eating e-course

 

 

Damen som står bak dette Mindful Eating kurset er en nær venn og en ekstremt ressurssterk dame.

Hun har omfattande erfaring med meditasjon, retreater og personlig utvikling. I 1980 kom hun i kontakt med vipassana og zen meditasjon og hun har reist i mer enn 20 år regelbundet på flere retreater hvert år for å fordype seg. Katarina har selv ledet retreater på bla Maria Vall og Rögle Kloster, i Thailand, på Rinzai kloster i Frankrike, på ulike kurssteder i Sverige og har gjennom flere år hatt mindfulnessreiser med meditative vandringer til Grekland.

Katarina har brukt mindfulness, meditasjon og kroppsterapi som metode innen bla behandling av misbruk, smertehabilitering og psykiatri.

Katarina har sammen med Åsa Palmkron Ragnar, skrevet boken “Fri från stress med mindfulness och acceptans” og skrevet berettelser till boken ”99 Berättelser”. og sammen har de også utviklet dette online progammet i Mindful Eating, www.mindfuleating.se. Katarina har også produsert en cd box med øvelser fra 8 ukersprogrammet, “Tillbaka till Centrum”.

Her er noen av de menneskene jeg har møtt i disse årene og som har  berørt meg sterkt på min vei hjem; Jon Kabat Zinn, Gangaji, Eckhart Tolle, Franz Ruppert, Dr Warren Narendra Stagger, Dr Fritiof Rahasya Kraft, Florence Meleo-Meyer och Prem Karima. Djup tacksamhet till Vasant Swaha. Poesi og musikk har en stor plass i mitt hjerte. Betydningsfulle avtrykk fra Tomas Tranströmer, Rumi, Hafiz, David Whyte og Kabir, Jai Uttal, Miten och Premal, Krishna Das, Bliss og Snataum Kaur som går rettt inn og bortenfor hjertet.