Grønnsakswok med kikerter og brun ris

 

Dette du ser på bildet her lager jeg veldig ofte - både til lunsj og middag. Jeg har skrevet før om hvor praktisk det er å koke opp masse bønner og ris og fryse det i porsjonspakker. Her ser du et resultat av frossen kokt brun ris og kikerter. Woket med litt grønnsaker og krydder så er det er perfekt måltid. Mettende, sunt og godt.

 

De siste årene har kikerter blitt en favoritt - jeg bruker det mye (men aldri de fra boks ;=), og som oftest bruker jeg de i en wok som dette. Kikerter inneholder mye fiber, som igjen gjør at vi føler oss mette lenger og muligens spiser mindre, og i studier er det bevist at de også regulerer blodsukkernivået vårt (godt å vite i disse sukkertider.....)

 

Når jeg lager wok som dette, bruker jeg MYE grønnsaker, deretter kikerter og minst ris, så det blir ikke ris med litt grønnsaker i, det blir omvendt. Jeg liker det sånn. Men det er opp til deg, liker du med mer ris, så har du i mer ris. Denne oppskriften kan lekes med i det uendelige. Noen ganger dropper jeg kikerter og har i egg isteden (lag en grop i woken, kakk egget på kanten og slipp det ned i gropen, la det stivne litt, rør om, og bland med risen). Kjempegodt. Jeg liker også å bruke ristet sesamolje og ristede sesamfrø i. Chili. Asparges. All slags urter. Man kan aldri få nok av urter. Basilikum...namm.. persille, dill, gressløk....jo mer jo bedre...ristede mandelflak bruker jeg ofte i en rett som dette. Jeg liker ofte å ha noe crispy i maten min - som ristede gresskarkjerner eller mandelflak.

 

Ok lykke til om du prøver deg på denne - men husk å smak til, krydre mer om du føler for, smak og lek, det er ingen fasit, dette er bare ett forslag...

 

 

 

Grønnsaks Wok med kikerter og brun ris

 

2 pers

2,5 dl kokte kikerter

3 dl kokt brun ris

et utvalg grønnsaker i biter og buketter, jeg bruker oftest brokkoli og gulrot, men paprika, sopp, squash, blomkål - alt funker her

1/2 purre, hakket

1/2 løk, hakket

1 hvitløkfedd, finhakket

2 ts paprika

1 ts gurkemeie

et dryss eller to cayennepepper

frisk koriander, ta av bladene

gresskarkjerner, ristede

havsalt

olivenolje eller ghee til steking

 

Instruksjoner:

 

*Ha alle ingrediensene klare og varm deretter opp woken. Ha et glass med vann på siden. Jeg starter alltid med en varm wok, deretter har jeg i en dæsj vann, og ser til at det freser så tilsetter jeg gulrot eller den grønnsaken som trenger lengst tid før den mykner litt - woker den og tilsetter mer vann etterhvert som pannen kokes ut, men bare litt om gangen. Når gulroten begynner å bli litt mør ha i brokkolien og fortsett på samme måten til brokkolien er fremdeles crispy men ikke rå. Dette går fort, bare et minutt ca.

 

*Så har jeg grønnsakene ut av woken og opp i en skål, skrur ned varmen og tilsetter olje/ghee og har i løk, freser et minutt eller to og tilsetter hvitløk, freser et minutt til, før jeg tilsetter kikertene. Når jeg har hatt i kikertene tilsetter jeg krydderet og freser og blander godt - ha i en god dæsj med salt her også, krydderet og saltet legger seg som en hinne rundt kikertene slik at de blir gode på smak. Fres i et par minutter, så tilsetter du risen, bland godt, og ha i de wokede grønnsakene, bland igjen. Krydre og salte mer om du ønsker.

 

*Ha i gresskarkjerner og koriander tilslutt, tilsett en god dæsj GOD olivenolje - og server - alt i en bolle middag...