Hva velger du når du vet?

Sukker - debattert opp og i mente på flere hold. Men jeg tror vi alle kan se at hvitt raffinert sukker ikke er bra for oss - og det er muligens lenge til vi får se alle skadene og "bivirkningene" vi påfører kroppen vår med å innta så mye sukker som vi gjør. Så da er det på sin plass med litt enkel informasjon om hva raffinert sukker gjør med kroppene våre, slik at vi kan ta egne valg.

 

Jeg kom over en veldig fin artikkel som en av mine favorittbloggere la ut for litt tilbake - Sarah fra My New Roots. Hun skriver som alltid på en sånn måte at du tar det bare til deg, hun bare informerer deg rett og slett.  Det er bare rent og tydelig, og det liker jeg. Man kan føle når noen er stødig i sine valg og overbevisninger - at det kommer fra deres egen erfaring, ikke fra andre enn dem selv, for man finner ikke den stødigheten uten, og det er noe tiltrekkende ved det. Sjelden kan man si, i våre dager, der den ene ideen slår den andre ihjel etter en stund og slik går no det...men det er ikke mange som faktisk stopper opp og kjenner etter selv. Det er enklere å la vær - tryggere slik - slippe å kjenne etter å ta egne valg...men hva går man ikke glipp av da?

 

Sarah kjenner etter og skriver også om det - takk for det!

 

Kroppene våre trenger sukker - det gir oss energi - det er drivstoffet vårt, men vi kan være ganske blinde for forskjellene på kvaliteten på sukkeret har som vi tilfører kroppen vår. Sukker finnes naturlig i mange råvarer som frukt, grønnsaker, korn og melkeprodukter - dette sukkeret er balansert fordi naturlig mat innheolder mineraler. I raffinert hvitt sukker er dette tatt bort - mineralene er borte - og det skaper ubalanse i matvaren. Det betyr, ganske brutalt, at når kroppen fordøyer hvitt sukker tvinges den til å dra ut mineraler fra skjelettet vårt, fra vevet og blodet vårt for igjen å skape likevekt/balanse slik at vi kan fungere. Kort og godt, kroppen vår må jobbe på spreng for å  veie opp for ubalansen vi tilsetter kroppen vår. En skremmende tanke eller hva?

 

Tenk deg flere år med konstant tilførsel av hvitt sukker...det fører til en alvorlig mangel av mineraler i kroppen, og det er derfor sukkeret blir linket til så mange forskjellige sykdommer, som dårlig immunforsvar, benskjørhet, hjertesykdommer, diabetes, høyt blodtrykk, PMS, ekstrem soppvekst og dårlig tannhelse.

 

En del av det å begynne å velge sunnere alternativer - velge det som er bra for deg og gjør deg godt - er å bli informert om hvordan det faktisk er. Når du vet forskjellen mellom søtningsalternativer som faktisk TAR mineraler fra den allerede hardtarbeidende kroppen din mot de som faktisk opprettholder balansen, så kan du velge utifra den kunnskapen og gjøre det du føler er best for deg.

 

Gode, naturlige søtningsmidler er disse :

-Barleymalt

-Brun rissirup

-Uraffinert kokossukker

-Maple Sirup

-Rå honning

-Frukt juice sirup

-Daddelsukker

-Amasake

-Uraffinert sukkerrør pulver (sucanat)

 

Disse får du kjøpt i helsekostbutikker, supermarkeder med ekstra godt utvalg og utenlandsbutikker. Vær på vakt for produkter som er såkalt "naturlige" søtningsmidler, som feks, fruktose, brunt sukker og turbinado sukker. Disse er omtrent like raffinert som hvitt sukker og har lignende effekt på kroppen. Og til slutt; husk også på at selv "sunne og naturlige" søtningsmidler, som er langt bedre enn sine raffinerte venner, heller ikke bør spises for ofte.

 

Jeg har selv gjort min egen erfaring med sukker, der jeg 3 år tilbake var veldig standhaftig og spiste ikke noe med sukker, selv ikke honning spiste jeg, på over ett år. Jeg følte jeg restituerte kroppen min i denne perioden. Så langt tilbake jeg kan huske har jeg hatt "problem" med magen, oppblåst, forstoppet etc..det forsvant ikke over natten fordi jeg sluttet med sukker, jeg følte kroppen min trengte lang tid på å finne tilbake til en balanse, som jeg følte etterhvert kom. Men da var det ikke bare sukker jeg kuttet ut, jeg spiste heller ikke noe med hvetemel (så og si helt glutenfritt) og heller ingen melkeprodukter.

 

Jeg drakk masse vann - og en periode drakk jeg vann med natron i for å hjelpe kroppen å rense ut. Jeg gjorde Colon Hydro Terapi, jeg mediterte, jeg beveget meg, jeg slappet mer av enn før - alt har hjulpet til mer balanse. Det handler ikke om å få noe bort for så å fortsette som før. Man må ta valg, og det tar tid å snu godt innlærde programmer. Det handler om å snu ens livsstil - og velge bedre for seg selv. Det skjer ikke over natten - jeg har ingen tro på raske løsninger. Vi må gå i oss selv og kjenne etter - bli kjent med oss selv på nytt. Skummelt ja - men ingen vei utenom om man ønsker å leve et liv i harmoni og balanse - for det er mulig, det er faktisk det - men man må velge det selv, tro på seg selv og de signalene kroppen vår sender ut.