Spelt Tortillas

 

Når du først har laget tortillas hjemme, og forstått hvor lett det er og hvor mye bedre de er, kjøper du ikke lenger ferdiglagede i butikken. Punktum. Ikke bare for smaken men også næringsinnholdet, de du kjøper er "døde" som all annen ferdiglaget mat, faktisk som det meste annet du får kjøpt i en vanlig matbutikk... Jeg liker å lage forskjellige versjoner av disse, opptil 3 vanligvis. En porsjon laget på siktet spelt, en blandet 50/50 med siktet spelt og sammalt spelt og tilslutt en porsjon med bare sammalt spelt. Til noen retter synes jeg det er best med den lette varianten, siktet spelt - mens andre ganger liker jeg når det er litt mer grovt og fyldig. Tortillasene som er laget bare på sammalt spelt lager jeg litt tykkere og disse bruker jeg til retter der de ikke trenger å rulles - siden disse ikke er like fleksible som de som er laget på siktet spelt. De passer bedre som bunner til feks Tortilla pizza. Igår laget jeg en slik til lunsj -  jeg hadde en liten skål med karamellisert løk i kjøleskapet, en bit hvit geitost, litt squash og en dæsj pesto som ble forvandlet til et deilig måltid. Hiv oppå et egg rett før du setter den i ovnen så blir det et enda mer fullverdig måltid :)

 

Jeg liker å lage tortillas, det er noe med når de ligger i stekepannen og begynner å "boble" og blåse seg opp. Det gir meg alltid en god dose selvtillit, dette får jeg til! Det er ikke alltid slik når jeg lager mat. Men tortillasene er på en måte blitt min beste venn - en jeg kan stole på - som alltid "bobler" og blåser seg opp, og får sånne fine små brune flekker på seg... Så hver gang jeg har hatt noen "mislykkede" forsøk kommer jeg tilbake til tortillasene - de svikter meg aldri. De lar meg alltid stå igjen med en følelse av mestring :) Prøv du også, så skal du se de fort blir din beste venn også ;=)

 

[[{"fid":"83","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":400,"width":716,"class":"media-element file-default"}}]]

Spelt Tortillas

 

Ca 10-12 tortillas

 

300 gr siktet spelt eller 150 gr siktet og 150 gr sammalt spelt, evt 300 gr sammalt spelt grovere tortilla

1,5 ts salt

ca 8 ss olivenolje eller smeltet smør

ca 2 dl varmt vann

 

Instruksjoner:

 

*Ha mel og salt i en bolle - tilsett olje og bland med hendene til en litt smuldrete deig. Ha i vann og kna. Form til runde baller (10-12 stk) og ha over plast og la hvile i 1 time.

 

*Kjevle ut ballene og stek i tørr panne på middels varme, ca 30-45 sekunder på hver side. Du vil se når de begynner å boble, snu og stek tilsvarende på andre siden. Ha klart et kjøkkenhåndkle og legg de stekte tortillasene der.

 

*Bruker du bare sammalt spelt vil ikke tortillasene boble så mye fordi de er tyngre.

 

Her er noen av mine favoritt måter å spise disse på:

 

*Tortilla med hjemmelaget pesto, skiver med avocado, rucola og hvit geitost (jeg bruker Balsfjord) - stekt i stekepanne til de er crispy

*Tortilla med bakt søtpotet, svarte bønner, avokado og salsa

*Tortilla med stekt egg, grønn salat, syltet rødbet og majones

*Tortilla med snøfrisk, laks og rucola

*Tortilla med nøttesmør og syltetøy + evt bananskiver

 

[[{"fid":"82","view_mode":"medium_small","type":"media","attributes":{"height":400,"width":274,"class":"media-element file-medium-small"}}]][[{"fid":"80","view_mode":"medium","type":"media","attributes":{"height":400,"width":443,"class":"media-element file-medium"}}]]