Grønnsaker fra hagen & en kjempegod rødbetburger

Grønnsaker fra hagen

Jeg kunne ikke vært mer stolt!! Disse gulrøttene og rødbetene er fra hagen - HER - rett utenfor døren min - hvor fantastisk er ikke det? For meg er det et mirakel tatt i betraktning hvor lite tro jeg har hatt på meg selv når det kommer til å dyrke noe som helst. Vel, selv kaktusen min døde!
Dette er mitt første forsøk på grønnsaksdyrking og for meg, å kunne dra opp noe fra jorda som bare ligner en gulrot er stort.
Dette er de søteste super-mini grønnsakene jeg noengang har sett (og uten tvil de sunneste..) skikkelige baby-grønnsaker, rett fra jorden ti meter fra inngangsdøren.  I mange år har ideen om at "jeg-har-ikke-grønne-fingre-siden-alle-blomstene-mine-dør" hengt over meg og jeg har trodd fullt og fast på at jeg vil aldri klare å dyrke noenting som helst. Nå er det ikke lenger liv i den ideen, og jeg gleder meg til å utforske enda mer til våren igjen.
Det er interessen min for mat, for ren og naturlig mat som har brakt meg hit. Det er en lengsel etter det enkle. Og det er en stille protest mot det som foregår og blir tilbytt oss fra matindustrien...

 

Så jeg bestilte frø. Altfor mye (jeg har fått høre at det er en vanlig feil førstegangs dyrkere gjør - ivrige etter å få igang produksjonen sår man for mye eller for mange sorter). Begynn enkelt var rådet som kom etterhvert - og hold deg til få sorter. Ellers er det stor fare for å miste motivasjonen og gleden. Jeg begynte med salat, det skulle være rimelig trygt. Og det var det, vi hadde salat gjennom hele sommeren. Jeg sådde dill og persille. Gule bønner (ikke så enkelt viste det seg..) Jeg sådde Kale, den vokste fint men ble spist opp av larver :( Gulrøtter og rødbeter kom i jorden men dog litt sent...og plantet altfor tett så litt liten plass til å vokse seg store (det vil vi huske til neste år..) Derav de søte, små mini'ene.

 

Slik så det ut i kjøkkenhagen min i august - masse deilig salat, en stor og fin dill i midten på bildet, til venstre er det gule bønner og helt til høyre er gulrøttene og rødbetene såvidt begynt å gro, og litt persille mellom dillen og salaten.

 

Jeg har vært heldig med den fine høsten vi har hatt, da har de fått vokse seg litt til ihvertfall og jeg har krysset fingrene for at snøen ville komme sent i år. Men nå begynte minusgradene å vise seg på gradestokken så da måtte jeg ta dem opp.

 

 

Ok nå har jeg plutselig en masse grønnsaker på kjøkkenet som må brukes og siden jeg fikk låne en juicer fra en venninne igår ble det først juice.

Jeg la noen gulrøtter, rødbeter med stilk og blad, liten bit fennikel, noen sitronmelisse blader og en halv økologisk sitron i juiceren, og ut kom den mest fantastiske juicen jeg har drukket noengang. Dette er MAT med store bokstaver, sjeldent desverre i våre dager...

 

 

Siden jeg nå hadde masse rødbet for hånden planlagte jeg å lage rødbetburgere idag. Jeg har lenge hatt en oppskrift for hånden som har ventet på å bli prøvd ut. Dette ble dagen og de skuffet ikke, det er de beste rødbetburgerne jeg har spist noengang, saftige og crispy. Oppskriften er fra Green Kitchen Stories, en fantastisk flott blogg med mange spennende oppskrifter. Jeg har prøvd ganske mange av dem, og de har alle vært gode.
Server disse som tradisjonelle burgere i brød med salat, avocado, løk eller hva du måtte ønske. Ønsker du en lettere variant så bytt ut burgerbrød med store salatblader og wrap burgeren din i det. Eller er du litt tradisjonell, som jeg idag, spis med hjemmelaget potet & pastinakk stappe, også veldig godt.

 

 

Deigen lages og settes tilside 30 min for å sette seg.

 

 

Burgerne formes for hånd.

 

 

Stekes i stekepanne til godt gyldne.

 

 

Voila! Ferdigstekt rødbetburger :)

 

 

Servert med potet & pastinakk stappe - yummi!
De du har til overs kan du fint fryse ned.

 

Rødbetburgere

 

3 kopper finrevet rødbet, ca 3 store rødbeter og 4-5 små

150 gr havregryn

1 liten løk

200 gr fetaost - den som er laget av sau/geit

2 hvitløkfedd

2 ss olivenolje

2 egg

1 håndfull frisk basilikum, hakket

salt og pepper

 

Skrell og riv rødbetene, løken og hvitløken enten i food processor eller på rivjern. Velg den som river finest.

Finn frem en stor bolle og ha i de revne grønnsakene. Tilsett egg, havre, olivenolje, basilikum og smuldret fetaost. Bland og smak til med salt og pepper.

Sett bollen tilside i 30 min slik at deigen får satt seg og havren får sugd opp væsken. Dette er viktig for at det skal bli mulig å forme burgere av deigen.

Form deretter 8 burgere med hendene. Om deigen er for løs tilsetter du mer havre. Varm opp en stekepanne på medium til høy varme, ha i litt olivenolje og legg i så mange burgere det er plass til, bare pass på å ikke overfylle pannen, det er fint at det er litt plass imellom. Stek på begge sider til godt gyldne.

Deigen min var ganske løs men det gikk helt fint å forme burgere av den og den vil sette seg mer når den stekes, så pass bare på at du ikke tilsetter for mye havre slik at de blir for kompakte og havren tar "litt over".

Stappen laget jeg på "slump" men jeg skriver opp under sånn ca hva jeg brukte.

 

Potet & Pastinakk Stappe

Ca 8 store poteter

Ca 4 små pastinakk

Rismelk

Kviteseidsmør

Salt og pepper

Skrell poteter og pastinakk og kutt i jevnstore biter. Ha bitene i en panne og dekk med vann. Kok opp og la koke til de er møre.

Hell ut vannet og tilsett litt smør (2-3 ss). Mos til du får en stappe, tilsett litt rismelk underveis for riktig konsistens. Smak til med salt og pepper.

Poteter og pastinakk har jeg kjøpt økologisk i 5 kg sekk fra Rosnes Gård :)