Nøttesmør

Dette nøttesmøret har jeg stort sett alltid for hånden - det kan brukes til så mye som bla tilsettes i smoothies som Green Passion, kaker, brød og kjeks. Da jeg begynte å lage nøttesmør fant jeg fort ut kombinasjonen med riskake, godt med nøttesmør og deretter bananskiver. Dette var i en periode hvor jeg ikke spiste noe sukker, melk eller hvetemel, da ble disse veeeldig gode å ha. For meg er kombinasjonen med søtt og salt i samme tygg utrolig tilfredstillende. Om jeg har litt søtsug og spiser en slik riskake så er jeg fornøyd, og noen ganger tar jeg bare ut glasset med nøttesmør fra kjøleskapet, finner en halv banan og en teskje, fyller teskjeen med banan og dypper den deretter i nøttesmøret - hmmm, et par slike munnfuller så er jeg ok:) 

 

Nøtter kan for noen være vanskelig å fordøye, for deg kan nøttesmøret oppleves mye bedre og lettere å fordøye enn å spise hele nøtter.

 

Vi er forskjellig, også på hvor mye salt vi liker i maten vår. Jeg liker at nøttesmøret er litt på den salte siden slik at jeg oppnår den søtt/salt effekten med bananen feks. Men prøv deg frem og se hvordan du liker det. Og du kan lage flere variasjoner - om du feks ønsker det som et søtere pålegg kan du tilsette litt honning. Tilsett kakao og litt honning og du får et sjoko-nøttesmør (veldig godt om du lager nøttesmøret med hasselnøtter). Du kan bruke kjerner som gresskar og solsikke og tilsette sammen med nøttene, da får du en annen vri....

 

Uansett er det enkelt å lage, det krever ikke mye tid, bare noen minutter i ovnen og en food processor - mye billigere å lage selv enn å kjøpe og MYE bedre på toppen av det hele, so go ahead babe, make your nutbutter!

 

Nøttesmør

 

3 dl valnøtter

5 dl mandler

2 ts havsalt

 

Varm opp ovnen til 150 grader og plasser nøttene i en ildfast form - sett i ovnen i ca 10-12 min. Nøttene skal bli litt gyldne og du vil kjenne aromaen fra dem når de er ferdig. Ta ut fra ovnen og avkjøl.

 

Ha i foodprocessor og miks - du må sannsynligvis stoppe underveis å skrape ned fra sidene med en sleiv for å samle de malte nøttene, men etterhvert vil oljen fra nøttene komme ut og massen vil bli mer flytende. Da tilsetter du salt - smak til - og nøttesmøret er ferdig. Ha over på rent glass og oppbevar i kjøleskap.