Ris & Gojibær Frokost

 

De fleste har hørt om goji bær etterhvert - men jeg må si jeg har aldri vært så veldig interessert i disse små, røde bærene. Jeg er generelt ikke så veldig med på denne bølgen med grønne pulver, maca, stevia, etc. Jeg har brukt spirulina en del , men det er stort sett det. Jeg liker det enkle, men jeg liker også å spise god næring. Goji bær inneholder mest antioksidanter av alle matvarer i hele verden - og de innehar 12% proteiner samt en masse vitaminer, spesielt mye vitamin C, men også en del B vitaminer. De inneholder også en del aminosyrer og mineraler som jern, magnesium, sink, kobber, germanium, kalsium, selen og fosfor. De har høye nivåer av polysakkarider som er viktige for en god immunfunskjon og celle kommunikasjon. Og sist men ikke minst, gojibær skårer høyt på ORAC verdier i tillegg. ORAC er en skala som måler matens grad av beskyttelse og reparering av frie radikaler.

 

I Kina, Tibet og India er bærene brukt som mat og medisin i over 6000 år. De brukes for å redusere inflammasjon, beskytte leveren, styrke ben, immunfunksjon og sirkulasjon, samt forbedre synet og den seksuelle funskjon - generelt for å gi et bedre og lengre liv.

 

Så altså, ingen grunn til å ikke spise disse bærene! Jeg stoler på tibetanerne :)

 

En venn av meg som har vært i India og lært om akupunktur, mat og urter anbefalte meg å begynne å bruke goji bær i kosten, og ikke rent lite heller. I denne grøten bruker man 30 gr bær i en servering. Jeg har alltid likt risgrøt, men da har den vært laget på melk, og siden jeg kuttet det ut (stort sett) for en del år siden har jeg ikke spist så mye av det. Jeg har laget versjoner på rismelk etc, men det har liksom aldri slått helt an hos meg. Så ja, jeg var litt skeptisk til oppskriften, som kun er bær, ris og vann. Men jeg følte likevel en veldig iver etter å prøve dette, og kjøpte inn økologiske gojibær. Jeg var klar på at skal jeg spise så mye av dette så skal det absolutt være økologisk, selv om det koster skjorta.
Første gangen jeg lagde den falt den ikke helt i smak, det var litt for lite smak for meg så jeg begynte å prøve meg litt frem. Jeg visste at skal jeg spise dette nesten hver dag så må jeg lage den slik at jeg gleder meg til å spise den. Det er viktig for meg å ha glede av det jeg spiser. Det er noe jeg skal kose meg med. Både ved å lage det og spise det. Så jeg tilsatte 1-2 dadler, kanel og salt. Og sist men ikke minst, godt med smør. Økologisk røros smør i mitt tilfelle. Hmmmm...yes da satt den. Jeg spiser dette måltidet med stor glede. Grøt er litt "baby-mat" men jeg har alltid vært fan av den type mat. Dette er lett fordøyelig, smaker godt og er fullt av næring, til og med masse proteiner!

 

I starten når jeg begynte å spise dette følte jeg veldig fort sult igjen - det har gitt seg litt, men det går vanligvis ikke mange timer før jeg må spise igjen. Jeg tenker det ikke er så rart, det hele er jo en liten håndfull ris og bær som blir kokt i masse vann og dermed øker volumet (for det blir en stor skål med grøt faktisk ;) Om du prøver deg på denne så hører jeg gjerne fra deg om din opplevelse.
 

 

 

Her er det blitt grøt - og slik ser det ut (ikke vakkert jeg vet...) før jeg legger i en del klatter med smør......

Ris & Gojibær Frokost

 

75 gr økologisk grøtris, jasmin eller sushiris
30 gr Gojibær
1-2 dadler, kuttet i små biter
1/2-1 ts salt (smak deg frem)
1/2-1 ts kanel
5 dl vann
 

 

Instruksjon:

 

*Skyll ris og gojibær godt i kaldt vann og ha deretter i en liten panne sammen med dadlene + 5 dl kaldt vann. Kok opp og la småkoke på lav varme i ca 35-40 minutter. Rør nå og da.