Det er vår og jeg har begynt å få sug etter salater og blar nå igjennom alle mine kokebøker på jakt etter nye oppskrifter og for å suge til meg litt inspirasjon.
Jeg har aldri vært særlig til salat-spiser, det kommer nok mest av at salaten som ble servert når jeg vokste opp var stort sett kinakål, agurk og mais. Ingen dressing. Ved siden av en Toro gryterett og hvit ris....Uughh.. Jeg likte det dengang, men nå nærmer jeg meg ikke en eneste Toro pose. Mye har skjedd på salatfronten - og ellers på matfronten for min del siden den tid....takk gud....
Så salat verden har altså endelig åpnet seg for meg også og jeg er blitt hekta. Det finnes jo så uendelig mange salat varianter - og det ser ut som man kan bruke alt som fins av grønnsaker, frukt, nøtter, kjerner, korn, tørket frukt etc. I denne salaten bruker jeg fennikel. Ikke den grønnsaken som brukes oftest - ganske mange bruker den faktisk aldri. Mange vet ganske enkelt ikke hvordan man skal tilberede den. Jeg gjorde ikke det heller, inntil jeg laget karamellisert fennikel på speltbunn med fetaost og rucola..Yumm! Så fennikel er utrolig godt, bare man vet hvordan man kan nytte den. Her blir den kuttet syltynt og marinert i en sitron & honning marinade, da mykner den opp og smaken av anis avtar noe.
Siden salaten inneholder både linser, fetaost og mandler er den god og mettende - og kan fint stå alene som en lett lunsj. Ønsker du noe fyldigere tenker jeg at en eggesalat med dill ved siden av og gjerne en ristet surdeigsskive passer godt til. Fennikel kommer fra samme familie som dill så dette er en bra match. Salaten er super også som tilbehør til kjøtt eller fisk, spesielt fisk.
Sitron Fennikel Salat
Marinade:
1 stor sitron, juicen av denne
2 ss honning
havsalt
nykvernet pepper
Salaten:
1 fennikel, kutt papir-tynt
4 store håndfuller grønn salat
200 gr spirete linser eller mungbønner, evt kokte
200 gr fetaost, smuldret
1 liten neve mandelflak, ristet
Instruksjon:
*Bland sammen sitronjuice, honning, salt og pepper i en stor bolle. Kutt fennikel så tynt som du kan. Har du mandolin er nå en god mulighet å bruke den. Ellers går det fint med en skarp kniv og litt tålmodighet.
*Legg fennikel i marinaden og sett tilside i 10 minutter.
*Skyll salaten og rist godt av vannet eller bruk en salatslynge. Rist mandelflakene i tørr panne til de er gyldne.
*Ha salaten og resten av ingrediensene i bollen med fennikel og marinade og bland godt.