Za`tar Salat Med Bakt Aubergine, Kikerter og Spelt

 

Dette ble en god og mettende salat - perfekt lunsjmat og kraftig nok til å kunne stå på middagsbordet. Za`tar er et navn som har dukket opp mye rundt om i matblogg verdenen det siste året - jeg har antatt det var navnet på en spesifikk rett, inntil jeg forsto at det er snakk om en arabisk krydderblanding.

 

I utgangspunktet består den av enten tørket timian, estragon eller oregano blandet med salt og ristede sesamfrø - og tilslutt tilsetter man gjerne sumac også. Sumac er små planter/trær som i hovedsak vokser i Afrika og Nord Amerika. Frøene blir tørket og knust til pulver - det har en rødlig farge og smaken er syrlig og sitronaktig. I Arabia brukes den som strø over blant annet Hummus og Meze. I Tyrkia og Iran brukes den over ris og kebabs.

 

I starten likte jeg ikke smaken av Sumac men jeg mistenker at den posen jeg kjøpte muligens var gammel - for da jeg prøvde en gang senere med et annet merke, synes jeg det var veldig annerledes og mye bedre. Så obs obs!

 

Denne salaten er enkel å lage og lager du ekstra har du lunsj/middag dagen etter....og kanskje dagen etter der... Den holder seg ihvertfall veldig bra noen dager i kjøleskap.
Som dere kanskje har skjønt nå bruker jeg å ha ferdigkokte kikerter i frysen og gjerne også ferdigkokt spelt - da blir plutselig dette en veldig kjapp rett å smekke sammen.

 

Om du liker å prøve litt nye smaker så er denne for deg :)

 

 

Za`tar Salat Med Bakt Aubergine, Kikerter og Spelt

 

 

2,4 dl kokte kikerter
2,4 dl helt spelt, kamut eller bygg
2 auberginer
2 ss olivenolje eller kokosolje
1 ts spisskummen frø
1 ts sumac
1 håndfull frisk persille
2 ss olivenolje
1/2 sitron, juice
2-3 ss Za`tar krydderblanding
150 gr fetaost, smuldret

 

Za`tar Krydderblanding

 

4 ss ristede sesamfrø
2 ss oregano
1 ss malt sumac
2 ss tørket timian
1 ss malt spisskummin (er vanligvis ikke med i denne blandingen men er veldig godt - så valgfritt)
et dryss havsalt

 

Bland alt sammen og oppbevar i et glass - holder seg i måneder.

 

 

Instruksjoner:

 

 

*Du må begynne å forberede allerede dagen før ved å legge kikerter og speltkjerner i vann i hver sin bolle. Dekk med dobbelt så mye vann. Om morgenen skyller du begge deler under rennende kaldt vann, ha i hver sin kjele og fyll opp med dobbelt så mye vann som det er kikerter og spelt, ha i en ts salt i hver kjele, kok opp og la småkoke i opptil en time. Sjekk konsistensen underveis, noen ganger trengs det mindre koketid. Kikertene skal være myke inni og spelten skal også være myk men ha tyggemotstand. Når ferdigkokt siler du av vannet og lar stå å avkjøle.

 

 

*Forvarm ovnen til 200 grader. Skjær auberginene i 1 cm terninger og plasser på en bakeplate. Hell over olivenolje, sumac og spisskumminfrø og bruk hendene til å blande det rundt. Bak i ovnen i ca 20-30 minutter.

 

 

*Nå gjenstår det bare å mikse sammen salaten, så da finner du frem en stor bolle og har i kikerter, spelt, bakt aubergine, persille, olivenolje, sitronjuice og Za`tar og bland med hendene. Ha tilslutt i fetaost, bland lett og server :) Jeg er ikke så glad i tomat så jeg utelot det, men om du liker tomat så bland det gjerne inn i salaten.

 

*Nok til 4 porsjoner