Brun Ris & Quinoa Knekkis

Yummi Crackers er det originale navnet på disse kjeksene..knekkebrødene..ja jeg visste ikke helt hva jeg skulle kalle de. Noen ganger føles det norske språk så fattig på ord. Så det ble knekkis - fins ikke ordet du leter etter så finner du på et nytt, ikke sant? For dette er strengt tatt ikke kjeks og ei heller knekkebrød, men noe midt imellom. Jeg syntes det var en spennende oppskrift - å lage knekkiser på kokt brun ris og quinoa. Det viste seg å være veldig enkelt og ganske gøy å lage siden du kan leke deg og tilsette flere slags smaker alt etter lyst og behov. Og disse er et supert alternativ om du må eller ønsker å spise glutenfritt.

 

De er sunne og lette og kan varierers i det uendelige...søtt eller salt....som feks til frokost med egg og avocado.....eller finn frem en skål med hummus og en grønn salat så har du en perfekt lunsj, eller smør på et lag med kremost og litt vårløk....pesto med tomat og hvit geitost...hmmm.....prøv!

 

 

 

Brun Ris & Quinoa Knekkis

 

5 dl kokt brun ris

5 dl kokt quinoa

1,5 dl sesam frø

1 dl linfrø

2 ss Tamari soyasaus

1 ts havsalt

3 ss olivenolje
 

Forvarm ovnen til 175 grader. Finn fre en liten bolle og tilsett linfrøene og 1,3 dl vann og la stå i 20 minutter.

Imens rister du sesamfrøene i en tørr stekepanne på middels varme til de blir lett gyldne. Blend ris, quinoa, salt, soyasaus og olje i en food processor til deigen formes som en ball, om deigen er for tørr tilsetter du litt vann. Ha i linfrøblanding og ristede sesamfrø og miks igjen. Deigen skal være klissete.

 

Ta så mye deig som du vil starte med, feks 1/3 del, og legg det oppå et bakepapir. Tilsett det du vil av krydder/urter/nøtter (se forslag nederst) og kna deigen så det blir godt blandet. Smak på deigen og tilsett mer salt eller krydder som du ønsker. Plasser et nytt bakepapir på toppen av deigen og bruk en kjevle til å bre deigen utover mellom bakepapirene, den skal være ganske tynn (se bildet). Ta bort det øverste papiret og kutt opp i biter den størrelsen og formen du måtte ønske - bruk feks et pizzahjul til å kutte den opp med. Dra bakepapiret over på en bakeplate og sett i ovnen og bak i ca 25-30 minutter. Baketiden vil avhenge av tykkelsen på knekkisene så om dine er tykkere enn de på bildet så beregn gjerne litt lenger tid. Ta ut når ferdig og la avkjøle 5 minutter før du "brekker" dem fra hverandre.

 

Disse holder seg opptil en uke i lufttett glass eller boks :)

 

Forslag til tilsetninger i deigen: Nøtter/Frø : * valmuefrø * gresskarkjerner * chiafrø * valnøtter * mandler - Krydder/Urter : * hvitløkpulver * paprikapulver * røkt paprikapulver * karri * kanel * rosmarin * timian * kokossukker - Annet : * oliven * soltørket tomat * kapers * revet gulrot

 

Jeg  delte deigen i 4 deler og tilsatte røkt paprika og vanlig paprika i ene delen, romarin i den neste. I den tredje hadde jeg i kanel og den siste beholdt jeg naturlig, uten noe i. Favoritten ble den med paprika. Den uten noe hadde jeg på nøttesmør og banan, det var veldig godt. Neste gang vil jeg prøve å lage en med oregano og revet parmesan :)