Fennikel & Feta Flatbrød

En ny og uhørt kombinasjon kanskje for noen - men dette er utrolig godt! Jeg er fristet til å kalle det pizza men det er kanskje å strekke det litt langt - men det er vel så godt, om ikke enda bedre.

 

Det er ikke så ofte jeg kommer over oppskrifter som bare skyter helt blink med det samme - men denne gjorde det. Jeg falt pladask....elsket den og elsker den fortsatt.

 

Jeg blir som en unge hver gang jeg bestemmer meg for å lage den for jeg vet at jeg venter på noe godt - veldig godt. Det er noe med den søtt/salt kombinasjonen som er helt uimotståelig for meg, den treffer gang på gang. Som med nøttesmør og banan...eller peanøttsmør og syltetøy....yummm...

 

Fennikel er en grønnsak jeg aldri har hatt noe nært og kjært forhold til - men tilberedt på denne måten er den bare himmelsk. Jeg har brukt samme fremgangsmåte som her men istedenfor flatbrød og feta har jeg brukt fennikelen i salater og på brødskiva med geitost og avocado - også veldig godt.

 

Se til at du bruker fetaost laget på saue/geitemelk, den har en mye rikere smak enn den som er laget på kumelk.

Fennikel & Feta Flatbrød

 

4 porsjoner

 

Ingredienser:

1 flatbrød deig

3-4 store fennikel

200 gr fetaost (laget av sau/geitmelk)

Stor porsjon  rucola

 

Spelt Flatbrød:

300 gr siktet spelt

125 gr sammalt spelt

2,5 dl lunkent vann

1 1/2 ss tørrgjær

3 ss olivenolje

noen dryss med havsalt flak (Maldon feks..)

 

*Sikt melet i en stor bolle.

*Rør inn gjæren i det lunkne vannet, bland i melet sammen med oljen

*La heve i 1-2 timer

*Del opp i 4 like emner og kjevle ut til runde flatbrød - ha over på bakebrett kledd med bakepapir. La etterheve i 20-30 min (om du har tid, hvis ikke kan de fint stekes med en gang også...)

Om du ikke trenger bruker all deigen nå kan den fint fryses - veldig praktisk å ha tilgjengelig for en rask middag senere.

 

Karamellisert fennikel

 

2 store fennikel

ghee eller kokosolje

havsalt

ca 4 ss fennikelfrø

ca 4 ss maple sirup

 

*Vask fennikel og kutt i tynne skiver fra topp til bunn - slik at skivene henger sammen og ikke blir til strimler.

*Varm en stor stekepanne på medium/høy varme, ha i ghee eller olje og legg i fennikel skiver - pass på at de ikke overlapper hverandre. Dryss over havsalt. Stek til de blir godt gyldne - snu og gjenta det samme på andre siden. Når de har blitt godt gyldne på andre siden tilsetter du et lite dryss med fennikelfrø og 1/2 ss maple sirup - stek i ca 1 minutt. Bland og snu slik at dette blandes godt - ta over på en tallerken og gjenta prosessen til all fennikel er ferdig stekt.

 

Varm opp stekeovnen til 175 grader.

 

Når flatbrødene er ferdig hevet og fennikel er stekt starter du med å drysse over havsalt flak på flatbrødene og bruk håndflaten til å dytte dem litt ned i deigen. Veldig forsiktig.

Dekk bunnen med fennikel og smuldre over fetaost - sett i stekeovnen og stek til osten er gylden - mellom 20-30 min - alt etter hva du liker..

 

Dryss over rikelig med rucola - server og nyt!

 

PS! Før du har på rucolaen kan du blande den lett med litt olivenolje og salt, eller om du har en syrlig smaksatt olje er det også veldig godt!

 

 

 

 

 

 

[[{"fid":"175","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":400,"width":730,"class":"media-element file-default"}}]]

Ferdig karamellisert fennikel lagt på bunnen - vanligvis bruker jeg å brune den litt mer enn det jeg har gjort her...

(må ha vært veldig sulten denne dagen ;)

 

[[{"fid":"176","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":400,"width":730,"class":"media-element file-default"}}]]

 

Smuldret fetaost på toppen - husk å bruke den som er laget av sau/geitemelk om du er ute etter mer smak. Og

gjerne den økologiske om du får tak på den. Bruker å ha den på Meny bla...

 

[[{"fid":"177","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":400,"width":730,"class":"media-element file-default"}}]]

 

Ferdig stekt - søt, karamellisert fennikel med salt fetaost...

 

[[{"fid":"178","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":400,"width":730,"class":"media-element file-default"}}]]

 

Ikke hold tilbake på rucolaen :)